ALDI België gaat tegen 2030 zijn 440 winkels uitrusten met koelinstallaties met het natuurlijke koudemiddel CO₂. Een milieuvriendelijke ambitie die kadert binnen de duurzaamheidspolitiek van ALDI waarbij het fors inzet op een klimaatvriendelijk winkelpark.

Cool & Comfort bezocht de gerenoveerde ALDI-vestiging in Templeuve (Doornik) en stelde vast dat er geen druppel synthetisch koelmiddel meer wordt gebruikt. HVACR-installatiebedrijf De Noyette heeft al verschillende ALDI-winkels verduurzaamd en werkt hiervoor samen met innovatiegerichte partners, waaronder de koeltechnische distributiepartner Frigro als importeur van o.m. York en Roller. 

De laatste jaren heeft ALDI heel wat inspanningen geleverd om zijn winkels milieuvriendelijker te maken. De discounter heeft voornamelijk ingezet op zonnepanelen op de daken, energie-efficiënte verlichting en warmte- en regenwaterrecuperatiesystemen. In 2020 werden de eerste koelinstallaties met CO₂ geïntroduceerd. Tot grote tevredenheid want dit duurzaam koelsysteem zal worden toegepast in alle winkels. Dit betekent ook een drastische beslissing waaraan een stevig prijskaartje hangt, maar dit was grondig voorbereid. In 2016 stelde de discounter vast dat 17% van zijn totale CO₂-uitstoot in België een gevolg was van lekkage van synthetische koelmiddelen. Om dit te reduceren, werden in een eerste fase nieuwe technologieën geïntroduceerd en eventuele lekken nauwgezet en sneller opgespoord. Deze maatregelen zorgden ervoor dat de totale CO₂-uitstoot aan synthetische koelmiddelen ondertussen al met meer dan 60% gereduceerd werd. Maar ALDI gaat verder. Wat is de beste oplossing om geen synthetische koudemiddelen meer te lekken? Inderdaad, er geen meer gebruiken!

 

Warmterecuperatie

“De ALDI in Templeuve is een van de meest recent gerenoveerde winkels”, vertelt Kristof De Keukeleire, projectleider bij het koeltechnisch installatiebedrijf De Noyette. “Maar renovatie is een understatement, ik noem het liever een nieuwbouw. De volledige winkel werd gestript én uitgebreid. Het uitgelezen moment om energie-efficiënte, duurzame en future proof technieken toe te passen. De meeste zichtbare voor de klanten zijn de LED-verlichting en de nieuwe koel- en vriesmeubelen. Maar de grootste winst gebeurt in de CO2 koelinstallatie, waar de koude wordt opgewekt.” “In het koudeproces komt heel wat warmte vrij, en in lijn met de duurzaamheidsobjectieven van ALDI hebben we maximaal ingezet op warmterecuperatie. In de zomer kan ALDI niets aanvangen met de warmte, maar doorheen het stookseizoen – wat al snel 8 à 9 maanden betekent – recupereert de winkel de warmte van de koelcentrale, brengen deze in een warmtewaterbuffervat en hiermee worden de winkel van ca. 1.000 m2 en het magazijn verwarmd.”

 

York hydro cassette

Dit gebeurt met respectievelijk 8 en 2 vierwegcassettes van York. Frigro ging eind 2019 een partnership aan met Johnson Controls voor de distributie van de York productgroep tot 500 kW, waarmee een belangrijke stap voorwaarts werd gezet om het aanbod aan oplossingen voor zowel klimatisatie als koeling verder uit te breiden.- Hierdoor kwam Frigro in een sterkere positie om de klanten te ondersteunen in commerciële en semi-industriële projecten. De samenwerking was ook belangrijk binnen de ambitie als distributiepartner met een vooruitstrevend productengamma. Het York-gamma dat Frigro verdeelt omvat chillers en warmtepompen, binnentoestellen (o.a. ventiloconvectoren), rooftops, thermostaten, beheersystemen, kleppen, afsluiters en aandrijving. “De tweepijps YHK-ECM hydro cassette van York brengt verschillende voordelen samen”, vertelt Filipe Grillet, accountmanager bij Frigro. “Vooreerst eenvoudig in plaatsing en een elegant design. Je kan kiezen voor een rooster met automatische lamellen of – zoals bij deze toepassing – een rooster waarbij de lamellen vast ingesteld worden zodat je de ideale worp krijgt. De EC-ventilatoren garanderen een energie-efficiënte werking en traploze instelling. Alle metalen onderdelen zijn geïsoleerd om condensatie te vermijden. De vooropgestelde prestaties zijn gegarandeerd want Eurovent gecertificeerd. Het verwarmingsvermogen in de 2-pijps modellen varieert van 2,87 tot 16,40 kW. Met water als energiedrager in combinatie met warmterecuperatie bij de CO2-koelgroep is dit de perfecte oplossing voor wie voluit de groene kaart wil trekken.”

 

CO2OLER blokverdamper 
Naast de York-cassettes levert Frigro ook drie DLK EC CO2OLER blokverdampers van de Duitse fabrikant Roller voor de koelcel en de twee vriescellen. De CO2OLER blokverdampers zitten in een volledig aluminium omkasting wat positief is voor de levensduur. Bovendien is er optioneel ook nog een versie met D-coating beschikbaar, dit is een speciale corrosiebescherming waardoor de verdampers zelfs kunnen gebruikt worden in koelcellen met een meer agressieve omgeving. De performante CO2OLER blokverdampers zorgen ervoor dat het ingestelde setpunt zeer snel wordt bereikt.

 

HVACR-installatiebedrijf De Noyette behoort tot de Climagroup, samen met nog zes andere bedrijven (Borcalor, Climabel, Cooltech, Milieu & Koeltechniek, Pure Air en Rob Air). “Elk installatiebedrijf behoudt zijn eigen karakter”, legt Rudy Happaerts, marketing project manager bij Climagroup, uit. “Samen staan we veel sterker dan als individueel bedrijf. We kunnen stellen dat we vanuit Climagroup een nationale dekking kunnen garanderen waarbij snelle interventies de norm zijn, er is altijd een technieker in de buurt. Daarnaast is het delen van expertise ook een belangrijke factor binnen deze samenwerkingen. Zo heeft Borcalor steun geboden voor het hydraulische deel van dit project.”

Climagroup wil het verschil maken met innovatieve en duurzame totaaloplossingen voor horeca, industrie, kantoren, (food)retail en de zorgsector. “We gaan voor een optimaal resultaat op maat van de werkelijke behoeften, waarbij we streven naar een volledige klanttevredenheid op zowel korte als lange termijn”, besluit Rudy Happaerts.

- Oorspronkelijk artikel door Cool & Comfort Magazine, Rudy Gunst

Andere nieuwsberichten

Neem contact op

Meer info nodig over onze HVAC- en koeloplossingen? Een offerte vragen?

Laat je bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op met jou.

STAP 1 VAN 5

Als je op volgende klikt ga je akkoord met de regels en voorwaarden zoals vermeld in onze privacy verklaring.

STAP 2 VAN 5
STAP 3 VAN 5
STAP 4 VAN 5
STAP 5 VAN 5

Bedankt!

Bedankt voor het invullen van het contactformulier