In hun strijd voor het perfecte binnenklimaat zijn onze collega's gewapend met een coole camionette vol met de allerbeste materialen.
Ludo, projectingenieur bij Cooltech, opent voor ons de koffer en toont ons vijf cruciale tools voor iedere koeltechnieker.

1. Koperwerk in alle maten

Zonder koperen leidingen geen koelinstallatie. Maar wij gebruiken geen gewone koperen leidingen. Het koper is inwendig gezuiverd, gedroogd en gepolierd, speciaal voor de koeltechniek.

De monteurs braseren de verschillende leidingen, appendages, bochten en andere hulpstukken zodat het volledige buizennetwerk naadloos in elkaar overloopt.

Pas als onze monteurs dit proces perfect onder de knie hebben, behalen ze hun koeltechnisch certificaat CAT1. Wij bereiden de jongens trouwens mee voor op hun examen.

2. De uitzettang

Om verschillende leidingen van eenzelfde diameter eenvoudig met elkaar te verbinden, is de uitzettang het gereedschap bij uitstek.

Hiermee vergroot je de inwendige diameter van de ene buis zodat de andere er perfect in past. Hierna kan je de verbinding braseren.

Op die manier heb je geen hulpstuk nodig, spaar je een lasverbinding en blijft het geheel even efficiënt en betrouwbaar.

3. De vacuümpomp

De vacuümpomp is onmisbaar voor elke koeltechnieker. Voordat een koelinstallatie mag opgestart worden, voeren we altijd een druktest uit om te zien of alles 100% dicht is.

Pas hierna gaan we de installatie vacumeren met behulp van een vacuümpomp. Het koelcircuit moet namelijk volledig vrij zijn van lucht en nietcondenseerbare gassen, want in lucht zit vocht. En vocht in de leidingen is onze grootste vijand!
Een minuscuul vochtdruppeltje is genoeg om een werkende koelinstallatie in problemen te brengen.

Het gevolg: obstructies in je installatie.

Na het behalen van de gewenste vacuümdruk is de installatie klaar om opgevuld te worden met zuiver koudemiddel. Niet alleen bij het opstarten, maar ook bij elke drukmeting of bij het openen van een koelcircuit is de vacuümpomp nooit ver weg.

4. De manifold

Met behulp van de digitale Manifold - de ‘stethoscoop van de koeltechnieker’ - kan je een aantal belangrijke parameters meten, waaronder de hoge en lage druk, de verdampingstemperatuur en oververhitting, de condensatietemperatuur en onderkoeling van het gebruikte koudemiddel.

Aan de hand van dit meettoestel zien we of de installatie in goede conditie is en al dan niet naar behoren draait. Als de parameters afwijken van de norm, dan is het aan de servicetechnieker om te achterhalen hoe dat komt. En laat dat nu net zijn wat een job als servicetechnieker zo boeiend maakt.

Hij is heer en meester over elke koelinstallatie. Voor hem zijn er geen geheimen!

5. De thermometer

Wij, maar ook onze klanten, hebben er alle belang bij dat de systemen de gewenste temperaturen bereiken.

Aan de hand van de digitale thermometer met bijhorende sensoren kunnen we de temperatuur meten van oppervlaktes, lucht en vloeistoffen, maar ook de relatieve luchtvochtigheid van een ruimte. Zo weten we meteen of de koelinstallatie zijn doel bereikt en efficiënt functioneert.

Ook de digitale thermometer is dus voor elke technieker onmisbaar. Meer nog: het is een extra zintuig!

Gerelateerde verhalen

Neem contact op

Meer info nodig over onze HVAC- en koeloplossingen? Een offerte vragen?

Laat je bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op met jou.

STAP 1 VAN 5

Als je op volgende klikt ga je akkoord met de regels en voorwaarden zoals vermeld in onze privacy verklaring.

STAP 2 VAN 5
STAP 3 VAN 5
STAP 4 VAN 5
STAP 5 VAN 5

Bedankt!

Bedankt voor het invullen van het contactformulier